Filmtips: Ett päron till farsa

Filmtips: Ett päron till farsa

Ett päron till farsa, eller National Lampoon’s Vacation, som är namnet på engelska, är en serie på fyra filmer som kom ut mellan 1983 och 1989. Det var åtminstone fallet till i år när man fick för sig att göra en uppföljare.

De ursprungliga fyra filmerna kretsade handlade om familjen Griswold, pappan Clark spelas av Chevy Chase, och mamman Ellen spelas av Beverly D’Angelo, men skådespelarna för barnen Rusty och Audrey byttes ut för varje film. Detta är något som tydligen uppstod då Anthony Michael Hall tackade nej till rollen i den andra filmen, man bestämde sig då för att byta ut båda skådespelarna. Chevy Chase har sagt att det var hans idé att fortsätta göra detta genom varje film, han ville mer eller mindre kunna dra skämtet:

“Geez, I hardly ever get the chance to see the kids anymore. I hardly know who they are. We should go on a vacation.”

Tanken att Clark var en sådan bra familjeman men ändå inte kunde känna igen sina egna barn.

Ett päron till farsa (1983)

I den första filmen ger sig familjen Griswold ut på en roadtrip för att besöka den bästa nöjesparken i USA: Wally World, som ligger på västkusten, vilket då betyder att de måste korsa i stort sett hela landet. Clark har planerat allt i minsta minut, men det går knappast som planerat.

Ett päron till farsa på semester i Europa (1958)

När familjen deltar i en game show kallad “Pig in a Poke” vinner de en resa till Europa och kommer att resa till England, Frankrike, Tyskland och Italien. Men naturligtvis är det inte den drömsemestern de hade hoppats på.

Ett päron till farsa firar jul (1989)

Den tredje filmen anses av de flesta vara den bästa i serien där man får följa familjen på hemmaplan, för första och enda gången. Här försöker Clark hålla de amerikanska jultraditionerna vid liv, något som naturligtvis orsakar mer problem än vad han väntar sig.

Ett päron till farsa i Las Vegas (1997)

Efter nästan ett decennium kom den fjärde filmen, nu var det dags att fara ut och resa igen och denna gång är det Las Vegas som är målet. En av de mest klassiska scenerna i filmen är när Clark och hans frus kusin Eddie besöker ett casino som man verkligen skiljer sig från ett man hittar idag.

Ett päron till farsa: Nästa generation (2015)

Denna nystart i serien är inte som somliga kanske skulle tro en film där man bytt ut alla skådespelare och vi igen får följa Clark och Ellen men ett nytt par barn. Istället handlar denna film om Rusty Griswold när han är kring sin fars ålder från de tidiga filmerna. Han har nu en egen familj, fru och två barn. Och nu är det deras tur att besöka Wally World innan det stängs för alltid.

Filled Under: Filmtips Posted on: