Sport i TV

Sport har varit ett stående inslag i TV-sändningar närapå sedan TV var i sin linda. Sport av olika slag är ett väldigt tacksamt format och passar så utmärkt att sända i TV eftersom det är progressivt och alltid kommer till en konklusion – någon kommer tillslut alltid att vinna eller förlora.

Populära TV-sporter

  • Hockey– Hockeyn har allteftersom intresset i vårt land stegrats och tekniken utvecklats, blivit den kanske mest populära sporten att se på TV. Anledningarna är många, inte minst det höga tempot och den fysiska kampen som matcherna har. En bidragande orsak till det höga tempot om vi gör en jämförelse med till exempel fotboll, så spelas hockeymatcher med effektiv tid och så kallade flygande byten.

    Det innebär alltså att vid avblåsningar så stannas tiden tills dess att domaren släpper pucken igen. Flygande byten innebär att spelarna under spelets gång byter av varandra och därav kan hålla ett högt tempo hela tiden, vilket innebär hög intensitet i spelet – vilket i sin tur är underhållande att titta på.

  • Fotboll –  Vem som helst som skulle tänkas göra en undersökning om sporters popularitet, skulle antagligen få det entydiga svaret att fotboll är den bästa. Om det är den bästa TV-sporten däremot brukar debatteras. Det går inte att sticka under stolen med att det finns fotbollsmatcher som är rent utsagt händelsefattiga och därför blir också underhållningsvärdet ringa. Men det är få saker som går upp emot en riktigt bra fotbollsmatch.

    I Sverige har vi dock något som blivit till kult, som under många år förgyllt våra lördagseftermiddagar genom att skapa lite spänning i även den tråkigaste Premier League-match. Stryktipset tillsammans med TV-programmet Tipsextra är det som skapat detta fenomen. Idag finns inte Tipsextra i samma form som tidigare, men varianter finns fortfarande kvar och under den engelska Premier League-säsongen så brukar till och med stryktipsraderna visas upp och gås igenom innan, i halvtid och efter matcherna. Surfa in här hos Svenskaspelare för att få en titt på nästa lördags matcher, och tips på veckans radlösning.