Oscarsgalan

Oscarsgalan är en filmgala i USA som sedan 1929 årligen arrangeras för att dela ut priser för det senaste årets bästa prestationer vad gäller film. Idag tänkte vi kika på årets nominerade i de mest prestigefyllda klasserna.

OscarBästa film

Vissa priser är förstås lite extra prestigefyllda med tanke på att de konkurrerar mot alla andra. En sådan kategori är priset för bästa film för året. I år är det de tre filmerna 12 years a slave, Gravity och American hustle som enligt bettingsajten Betsafe är de största favoriterna till att vinna priset. Lägst odds är det på 12 years a slave som handlar om en mörkhyad man i 1800-talets USA. En tid där många svarta inte hade sin frihet, utan arbetade som slavar under välbärgade vita män.

Chiwetel Ejiofors rollfigur Solomon Northup, som också är huvudrollen i filmen, är dock en man med sin frihet i behåll. Problemen börjar dock en dag när han blir förrådd av två män som erbjudit honom jobb. Han kidnappas och tas ifrån både familj och identitet. Nu väntar för Northup 12 års helvete som slav. Filmen är extra stark eftersom den bygger på en självbiografi med samma titel av den verklige Solomon Northup.

Bästa skådespelare /  Bästa skådespelerska

Chiwetel Ejiofors är också nominerad i en annan av de riktigt tunga klasserna, för bästa skådespelare. Men där står han ställd mot en av årets stora vinnare på Golden Globes, Matthew McConaughey. McConaughey vann där priset för bästa dramaskådespelare. När det gäller priset för bästa skådespelerska så verkar man vara rätt så eniga om vem man tror kommer att vinna. Cate Blanchett är favorit att vinna priset för sin roll i Blue Jasmine, där hon som som rik societetsperson på Manhattan i New York, förlorar allt och hamnar i en fattigdomens tillvaro. Tävlandes mot henne har hon ett annat tungt namn, Sandra Bullock, som för sin roll i den revolutionerande filmen Gravity, där hon och George Clooney hamnar i trubbel under ett uppdrag i rymden.