Olika filmgenres

Olika filmgenres

Film

Hur många olika filmgenres som finns beror lite på hur detaljerad man är i sin uppdelning. Men tre vanliga genres som bland annat används av många företag online som säljer filmer är dessa.

Krig

Ibland är det en verklighetsbaserad historia medan det andra gånger är en påhittad berättelse. Men det filmerna har gemensamt är att de utspelar sig i eller omkring en krigsperiod. Med krigsfilm menas generellt en action så även om exempelvis ”Borta med vinden” utspelar sig under ett krig så klassas den inte som en krigsfilm. Det är framförallt andra världskriget som fortfarande dominerar bland krigsfilmer men det finns nästan en film till varje modernt krig som utspelat sig.

Från andra världskriget finns klassiska titlar som ”Tunna Röda Linjen”, ”Rädda Menige Ryan” och ”En bro för mycket”. Krigsfilmer från andra krig som klassas som klassiker är ”Nord och Syd” (Amerikanska inbördeskriget), ”Rome” (Romarrikets uppgång och fall samt ”Full Metall Jacket” (Vietnamkriget)

Musikaler som blivit film

Många mycket populära böcker blir med tiden film eftersom bolagen vet att efterfrågan kommer bli stor på dessa titlar. Det samma gäller med stora kända musikaler.  Bland de mer kända titlarna inom denna genre finns Mamma Mia, klassikern Sound of Music, den odödliga Grease och Jesus Christ Superstar som även går att se på musikalscener i Sverige med Ola Salo i huvudrollen.

Sci-Fi (Science Fictione)

En påhittad framtid som skiljer sig extremt mot hur dagens samhälle ser ut eller med inslag av besök från andra planeter karakteriserar sci-fi. Genre går även att dela upp med filmer för barn eller för vuxna. E.T är exempelvis en riktigt klassisk barnfilm medan Star Wars och Närkontakt av Tredje Graden passar bättre för de lite äldre ungdomarna.

En av de nyare filmerna inom denna genre som snabbt fick klassikerstatus är Avatar och bland titlar som har några år på nacken finns bland annat V och Liftarens guide till galaxen.

Filled Under: Mer om film Posted on: