Musikal blir film

MusikalEn storsäljare och storvinnare i filmtävlingar och popularitet är musikaler. Det må finnas en uppsjö av dem men lyckas man nå allmänheten med en musikal, då strömmar pengarna in. Och filmer baserade på musikalerna är oundvikliga och tack vare dessa når historierna ut till en ännu större publik. Mamma MiaBerättelsen om flickan Sofie som vill hitta sin far inför sitt bröllop har funnits bland oss sedan 1999 och redan blivit en klassisk musikal. Folk vallfärdar till och med till andra länder för att få se musikalen som bygger på ABBA-låtar. Nuförtiden finns det företag som fokuserar på att bygga resor kring olika musikaler. Den här musikalen blev film 2008 med en tung skådespelarelit: Meryl Streep, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan och Colin Firth har stora roller och alla sjunger och dansar som de aldrig gjort något annat! Sedan premiären har filmen dragit in $609 841 637.Sweeney ToddDen här musikalen har funnits ända sedan 1979 och satts upp över hela världen. Orginaluppsättningen spelade 550 gånger med samma skådespelare som Sweeney Todd och Mrs. Lovett. I dagsläget är den även inne på sina sista spelningar på Stadsteatern i Stockholm. Handlingen är om en barberare som vill hämnas på samhället och gör detta genom att mörda sina kunder som sedan bli fyllning i Mrs. Lovetts pajer. Det är ett groteskt tema som blivit en populär film 2007 tack vare den skumme regissören Tim Burton som tog sin högra hand, Johnny Depp, till hjälp för att göra musikalen rättvisa. I jämförelse med Mamma Mia är denna dock en lättviktare som “bara” dragit in $152 523 164 sedan premiären.

Sound of Music

Kanske en av de mest kända musikaler som adapterats till film. Den ursprungliga musikalen gjordes av musikalduon Rodgers of Hammerstein 1959 och är, som många säkert redan vet, baserad på en verklig händelse. Filmatiseringaren gjordes 1965 och är en av filmhistoriens största succéer när det kommer till just musikaler. Grunden till musikalen, och därför även filmen, är den självbiografiska romanen av Maria von Trapp, en ung blivande nunna som skickas iväg från sitt kloster för att jobba som barnsköterska åt Goerg von Trapp, en änkling med sju barn.

Annie

Detta är en gammal musikal om den föräldralös flickan Annie som faktiskt fick som början som en serietidning. Den första musikalen fick sitt startskott 1977 och ledde till rekord för teatern. Musikalen handlar om Annies flykt från barnhemmet som styrs av den stränga damen Miss Hannigan. Annie adopteras istället av sträng miljardär och får chansen att leva ett helt nytt liv. Annie har filmatiserats flera gånger, nu senast förra året där för första gången Annie spelades av en afroamerikansk flicka istället för en rödhårig flicka.

The King and I

Denna musikal bygger på romanen Anna and the King of Siam som skrevs 1944 av Margaret Landon 1944. Boken, i sin tur, bygger på Anna Leonowens memoarer, som var guvernant till kung Rama IV:s barn under 1860-talet. Musikalen hade premiär den 29 mars 1951 på Broadway. Denna musikal har inte bara en utan två filmatiseringar, en från 1956 och en 1999. Den från 1999 var dock en tecknad film.