Kortfilm

Kortfilm

kortfilm

En kortfilm är egentligen enbart en kortare film. Svårare än så behöver man inte göra det. Det finns dock många om och men om hur lång respektive kort en film behöver vara för att få klassas som en kortfilm.

Även om åsikterna går isär när det kommer till längden för en kortfilm så kan man säga att man inte bör sikta på mycket mer än en timmes speltid. 60 minuter är faktiskt längre än vad vissa ramar tillåter, men på det stora hela kan man säga att det är den ungefärliga brytpunkten. Konstigt nog får en kortfilm heller inte vara för kort. När vi letar oss under halvtimmen uppenbarar sig ett uttryck inom filmskapandet som heter novellfilm, en filmtyp som kort och gott alltså är kortare än kortfilmen (sorry jag var bara tvungen).

För de som har ambitioner om att själv skapa film, både nu och i framtiden, är kortfilmen ett bra format att börja med. Längdmässigt så är denna typ av film både såpass lång att du hinner berätta en historia, men även så pass kort att projektet inte blir alltför övermäktigt. Tänk på att inte lägga ribban för högt från allra första början. Den första Star Wars filmen var långt ifrån George Lucas första filmskapelse och med det menar vi att det krävs en del erfarenhet innan man lämnar efter sig ett mästerverk.

Filled Under: Film Posted on: