Gangs of New York – en nutida klassiker

Gangs of New York – en nutida klassiker

Gangs of New York är en av få nutida filmer som har chansen att bli en lika kultförklarad klassiker som många utav de äldre gangster- och gängfilmerna, även om filmen skiljer sig en hel del mot sina föregångare, något som i detta fall verkligen inte ligger till last.

Gangs of New York kom 2002 och utspelar sig i ett tidigt skede av staden New Yorks mångåriga historia (mestadels år 1863) och är baserad både på riktiga och uppdiktade händelser från tidsepoken. Filmen börjar med en rejäl uppgörelse mellan två motstridiga fraktioner i staden. En blodig uppgörelse som slutar med vinst för den ena sidan och med att den andra förlorar rätten till sitt namn och tvingas upphöra helt. Den förlorade sidans ledare dör i striden och därför tas beslutet att skicka iväg dennes son till ett barnhem. Flera år senare återvänder denna yngling återigen till staden och klättrar snabbt uppför den branta karriärstege som läggs framför honom inom den undre världen.

Han infiltrerar det gäng vars ledare dödade hans far och kommer i slutändan ända in till dess ledares, Bill the Butchers, innersta cirkel av män. Hela tiden ligger det svarta molnet av hämnd i luften, men det dröjer faktiskt ända intill filmens slutskede, innan de båda gängen än en gång gör upp och Bill får se sig besegrad och även dödad av den unge Amsterdam.

Det är många fans av filmen som försökt efterlikna några av de kändaste karaktärerna vid tidpunkten för halloween, men också i sitt vanliga liv, då främst de klassiska skägg och mustascher som du omöjligt kan missa om du tar dig från början till slut. Vill du själv lyckas med konststycket att odla ett skägg som Bill the Butcher eller någon annan utav de hårigt välvårdade männen i filmen, rekommenderar vi ett besök på sliqhaq.se, en sida helt inriktad på manlig grooming av skägg. Det är nämligen svårt, faktiskt näst intill omöjligt, att enbart med en vanlig rakhyvel åstadkomma mera avancerade skäggkreationer och endast dumt att försöka sig på, när betydligt bättre redskap finns att tillgå.

Filled Under: Filmtips Posted on: