Filmmusikaler

vintage theatre spot light on black curtain with smokeSamspelet med musik och teater har en väldigt lång historia, men den moderna musikalen som känner igen den idag kan sägas började under andra halvan av 1800-talet med duorna Gilbert och Sullivan i England och Harrigan och Hart i USA.Idag finns det många musikaler som dessutom blivit film, och faktiskt ett par stycken vice versa. Här kommer ett par tips på några av dessa:

Les Misérables

Detta är en klassisk fransk musikal baserad på Victor Hugos roman med samma namn. Den uppfördes först i Paris 1980, men i en något annorlunda form än många andra nutida musikaler. 1982 började en man vid namn Cameron Mackintosh att arbete på en engelsk version som såg dagens ljus i London 1985. Medan det har funnits flera adapteringar av denna bok till film tog dock betydligt längre tid innan en musikalversion gjordes, först 2012 dök den upp på vita duken för den biogående publiken att beskåda. Flera av dessa filmen kan man hitta på Netflix.Musikalen är satt i tidiga 1800-talets Frankrike och handlar om Jean Valjean, en fransk bonde och hans jakt på rättvisa efter suttit i fängelse i nitton år för att ha stulit en bit bröd åt sin systers svältande barn.

Mamma Mia!

En musikal som många nog känner igen namnet på, kanske för att den är baserad på ABBAs många hits. Som musikal sattes denna först upp 1999 i West End, London. Filmversionen av denna musikal kom ut 2008 och kan precis som Les Misérables hittas på Netflix, men det finns även tillgänglig att se uppföras på en scen om man så vill.Musikalen handlar om Sophie Sheridan och hennes stundande bröllop. Hon bor på ön Kalokairi i Grekland med endast sin mor, men hon drömmer om att få träffa sin riktiga far. I en försökt att göra denna dröm till verklighet smygläser hon sin mors dagbok och drar slutsatsen att en av tre män kan vara hennes far. Hon skickar då ut bröllops inbjudningar till var och en av dessa och hoppas att ta reda på vem av dem som är hennes riktiga far.