En klassiker- Nyckeln till frihet

En klassiker- Nyckeln till frihet

Världens bästa film enligt en rad filmsidor och tidningsundersökningar de senaste tjugo åren – Nyckeln till frihet upphör aldrig att väcka känslor och klättra på rekordlistor världen över. En modern klassiker som har etsat sig fast till att bli ett ”måste” och rent av en del av allmänbildningen.

1994 var den filmatiserade versionen av Stephen Kings långnovell ”Rita Hayworth and Shawshank redemption” färdig – och filmen gjorde en succé som ingen hade kunnat ana. Den filmatiserade versionen skiljer sig dock från den skriftliga, bland annat så är titeln förkortad och flera karaktärers öden och personligheter ändrade. Men budskapet och historien är densamma.

Handlingen

Andy Dufresne, spelad av Tim Robbins, är en lysande bankman som fälls för morden på sin fru och dennes älskare då han inte kan bevisa att han är oskyldig. Straffet, två livstider på fängelset Shawshank, resulterar i en rad vänner, fiender och insatser för att förbättra det tuffa livet i fängelset. Hans närmsta vän blir Ellis ”Red” Redding, spelad av Morgan Freeman. Efter en rad övergrepp, lögner med allvarliga konsekvenser och arton år i fängelset lyckas Andy rymma genom en tunnel han grävt i väggen. Han flyr till Mexico där han lyckligt återförenas med Ellis ”Red” från fängelset, efter att han blivit frisläppt.

Klicka hem ”Nyckeln till frihet”

Idag finns det knappt någon som aldrig hört talas om ”Nyckeln till frihet” just för att den har blivit en sådan modern klassiker. Filmen är lätt att få tag på billigt och snabbt, tack vare sidor som rabatterat.nu som ger dig rabatter på flera av de stora sajterna som säljer underhållning.

Har du inte har sett den förut – eller kan helt enkelt inte få nog av den – är den bara ett klick ifrån din filmspelare!

Filled Under: Filmtips Posted on: