En daglig dos av TV

En daglig dos av TV

479691-hand-holding-a-remote-control

TV är en ofrånkomlig del av den moderna kulter i stora delar av världen. Vi vänder oss till TV för alla möjliga anledningar, det är här vi kan hitta program om kultur, nyheter, väder, sport, utbildning och underhållning.

I Sverige startade officiellt med TV 1956, dessförinnan hade det funnits teknikdemonstrationer och försökssändningar ända tillbaka till 1930-talet. Precis som så mycket annat nytt möttes TV med en hel del under men även en viss mått av motstånd.  Motståndet började innan de officiella sändningarna men avtog faktiskt efter sändningarna började.

Till att börja med fanns det bara en kanal i svensk TV, det var inte förrän 1969, närmare bestämt 5 december 1969 som en andra kanal startade. Denna kanal döptes helt enkelt till TV2 och därför gav man den första kanalen namnet TV1, det är dessa kanaler som slutligen blev till SVT1 och SVT2.

6945144-svt

TV blev tidigt något av en trendsättare, den kunde förmedla tankar och idéer till betydligt fler personer än vad tidningar gjorde, speciellt då majoritet i Sverige läste lokaltidning. Men TV nådde ut till alla i landet oavsett om de bodde längst uppe i norr eller längst nere i söder.

Det var tack vare TV som vi lyckades minska avståndet över Atlanten och gjorde så att Amerika och Europa kom betydligt närmare varandra. Vi hade ju sedan en tid tillbaka fått tagit del av amerikanska filmer på bio, men med TV fick vi också en ny form av kulturutbyte.

På senare tid har TV fortsatt att vara en stor del i skapandet av trender, både lokalt och globalt. Se bara till en explosionsartade trenden att spela poker som dök upp under tidiga skedet av 2000-talet. En stor aktör inom denna trend var programmet Late Night Poker som sändes på den brittiska TV-kanalen Channel 4.

Serien blev så stor att välkända företag som Full Tilt gick in och sponsrade programmet i senare säsonger. Och detta var ingen enskild händelse, fler och fler program om poker dök upp och drog till sig större och större sponsorer.

TV har inte bara introducerat oss för andra länders kulturer, vi har även blivit presenterade för kulturer inom vårat eget land som gemene man tidigare inte visste mycket om. Allt från subkulturer för specifika musikstilar till subkulturer kring andra livsstilar.

Idag har videoformatet vi först hittade på TV tagit sig över till ny teknologi och vi kan numera gå in på kända kanalers hemsidor och därmed genom deras videospelare se vad vi hade fått för vara att kalla repriser på populära TV-program. Missade man tidigare ett program på TV av en anledning eller annan var man antingen tvungen att vänta på att kanalen skulle visa det igen eller om man själv hade eller kände någon som hade en VHS-bandspelare ihopkopplad med TV, kunde ha spelat in programmet.

4252096-videoband-1

Internet tog även en hel del av det vi normalt sett var tvungen att läsa på text-TV eller i en TV-guide och gjorde det betydligt mer lättillgängligt för alla att komma åt. Text-TV infördes 1979 och blev en permanent del av TV året därefter, det var då även känt som teletext. Där kunde man kolla upp saker som väder, sportresultat och olika former av nöjen och reklamannonser, men det var även ett sätt att tillföra text till vanliga TV-program, något som var mycket uppskattat av den hörselskadade befolkningen. Idag är det nog få som faktiskt använder text-TV funktionen på TV:n, men man kan faktiskt komma åt text-TV via internet numera.

Antalet TV-tittare går nedåt år för år, det är främste de yngre som tittar mindre på TV idag jämfört med sina föräldrar, detta har på många håll övergått till just internet där man ju som sagt hittar mycket av det som går på TV i vilket fall som helst. Så medan trenden är korrekt berättar den inte hela historien.

Filled Under: TV Posted on: